Ceza Muhakemesi Hukuku
İçindekileri İncele
On Sekizinci Baskıya Önsöz 5
Birinci Bölüm
CEZA MUHAKEMESİ HUKUKUNUN TEMEL KAVRAMLARI
§ 1. KAVRAM 37
I. Kavram 37
II. Ceza Muhakemesinin Evreleri 38
§ 2. CEZA MUHAKEMESİ HUKUKUNUN AMACI VE GÖREVİ 39
I. Ceza Muhakemesi Hukukunun Amacı 39
II. Ceza Muhakemesi Hukukunun Görevi ve Tarihsel Gelişim Süreci 41
§ 3. CEZA MUHAKEMESİ HUKUKUNUN HUKUK DÜZENİ VE MUHAKEME HUKUKU İÇİNDEKİ YERİ 44
I. Hukuk Düzeni İçindeki Yeri 44
A. Genel Olarak 44
B. Ceza Muhakemesi Hukuku ve Ceza Hukuku 45
C. Ceza Muhakemesi Hukuku ve İnfaz Hukuku 45
D. Ceza Muhakemesi Hukuku ve Anayasa Hukuku 46
E. Ceza Muhakemesi Hukuku ve İdare Hukuku 46
II. Ceza Muhakemesi Hukukunun, Muhakeme Hukuku İçindeki Yeri 46
§ 4. CEZA MUHAKEMESİ HUKUKUNUN TEMEL İLKELERİ 47
I. Genel Olarak 47
II. Hukuk Devleti İlkesi 48
A. Genel Olarak 48
B. Oranlılık İlkesi 48
C. İkincillik İlkesi 49
III. İnsan Haysiyetinin Dokunulmazlığı İlkesi 50
IV. Muhakemenin Bütününe İlişkin Hak ve İlkeler 51
A. Adil Yargıla(n)ma Hakkı (İlkesi) 51
B. Silahların Eşitliği İlkesi 53
C. Dürüst İşlem İlkesi 54
D. Hukuki Dinlenilme Hakkı (Meram Anlatma İlkesi) 55
E. Makûl Süre İçinde Yargılanma Hakkı 56
F. Suçsuzluk (Masumiyet) Karinesi (Muhakemenin Sonuna Kadar Suçsuz Sayılma Hakkı) 57
G. Özel Hayatın Gizliliği İlkesi 59
H. Suçlamayı ve Hakları Öğrenme Hakkı 62
I. Savunma Hakkı–Müdafi Yardımından Yararlanma Hakkı 64
İ. Tercüman Yardımından Yararlanma Hakkı 65
J. Hak Arama Hakkı 66
K. Kimsenin Kendisini ve Yakınlarını Suçlayıcı Beyanda Bulunmaya Zorlanamayacağı İlkesi (Nemo Tenetur İlkesi) 66
L. Muhakemenin (Kovuşturmanın) Resmiliği İlkesi 67
M. Kovuşturma Mecburiyeti İlkesi 68
N. Maddi Gerçeğin Araştırılması İlkesi 69
O. Kanun Yoluna Başvurma Hakkı 70
V. Soruşturma Evresine İlişkin İlkeler 70
A. Gizlilik–Yazılılık İlkesi 70
B. Araştırma ve Kamu Davasını Açma Mecburiyeti İlkesi 70
C. Maslahata Uygunluk İlkesi 71
VI. Kovuşturma Evresine İlişkin İlkeler 72
A. Bağımsız ve Tarafsız Bir Mahkeme Tarafından Yargılanma Hakkı 72
B. Olağan (Kanuni) Hâkim Tarafından Yargılanma Hakkı 73
C. Davasız Yargılama Olmaz İlkesi 73
D. Ne Bis In Idem İlkesi 75
F. Kamu Davasını Yürütme Mecburiyeti İlkesi 77
G. Sözlülük İlkesi 77
H. Halka Açıklık İlkesi 78
I. Vasıtasızlık İlkesi 79
İ. Delillerin Serbestçe Değerlendirilmesi İlkesi 80
J. Şüpheden Sanık Yararlanır İlkesi (in dubio pro reo) 81
K. Sanığın Duruşmada Hazır Bulunma Hakkı 81
§ 6. CEZA MUHAKEMESİ HUKUKUNUN KAYNAKLARI, CEZA MUHAKEMESİ HUKUKU KURALLARININ YORUMU VE KIYAS 83
I. Ceza Muhakemesi Hukukunun Kaynakları 83
A. Asıl (Doğrudan) Kaynakları 84
1. Anayasa 84
2. Uluslararası Sözleşmeler 84
3. Kanunlar 85
a. Ceza Muhakemesi Kanunu 85
b. Özel Ceza Muhakemesi Kanunları 85
c. Tamamlayıcı Kanunlar 86
aa. Ceza Muhakemesi Kanununun Yürürlük ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun 86
bb. Adli Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkında Kanun 86
B. Tali (Tamamlayıcı) Kaynakları 86
1. Örf–Adet Kuralları 86
2. Din ve Ahlak Kuralları 87
3. Mahkeme İçtihatları 87
4. Doktrin (Öğreti) 88
II. Ceza Muhakemesi Hukuku Kurallarının Yorumu ve Kıyas 88
A. Kavram 88
B. Yorum Yöntemleri 90
1. Sözel (Gramatik) Yorum Yöntemi 90
2. Sistematik Yorum Yöntemi 90
3. Tarihsel Yorum Yöntemi 90
4. Amaçsal (Teleolojik) Yorum Yöntemi 91
C. Yorum Araçları 92
1. Mantık 92
2. Tarihçe 92
3. Hukukun ve Ceza Muhakemesi Hukukunun Genel İlkeleri 93
4. Karşılaştırmalı Hukuk 93
5. Örf ve Adet Kuralları 93
D. Yorum Çeşitleri 93
1. Daraltıcı Yorum 93
2. Genişletici Yorum 93
§ 7. CEZA MUHAKEMESİ HUKUKUNUN UYGULAMA ALANI 94
I. Yer Bakımından Uygulama 94
II. Kişi Bakımından Uygulama 95
III. Zaman Bakımından 99
§ 8. CEZA MUHAKEMESİ TEŞKİLATI 102
I. Savcılık 103
II. Sulh Ceza Hakimlikleri 103
III. Adli Yargı Ceza Mahkemeleri 105
A. Adli Yargı İlk Derece Ceza Mahkemeleri 105
1. Genel Ceza Mahkemeleri 106
a. Asliye Ceza Mahkemeleri 106
b. Ağır Ceza Mahkemeleri 106
2. Özel Kanunlarla Kurulan Diğer Ceza Mahkemeleri 107
B. Adli Yargı İkinci Derece Ceza Mahkemeleri (Bölge Adliye Mahkemeleri) 108
IV. Yargıtay 109
§ 9. CEZA MUHAKEMESİNİN ŞARTLARI 111
I. Genel Olarak 111
II. Dava Şartları 112
A. Çeşitleri 112
1. Şikayet 113
a. Tanım–Kavram 113
b. Özellikleri 113
2. Dava Süresi 116
3. İzin 117
4. Karar 119
5. Talep (İstem) 119
6. Açık Dava ya da Yargı Bulunmaması 120
7. Uzlaşmanın Bulunmaması 121
8. Önödemenin Yerine Getirilmemesi 121
9. Yeni Delil Bulunması 121
10. Diplomasi–Yabancı Asker Kişilerin Dokunulmazlığının Bulunmaması 122
11. Yer Bakımından Uygulamada Ceza Miktarı 122
12. Faile ya da Mağdura Göre Şahsilik veya Evrensellik İlkesinin Uygulanacağı Hallerde Soruşturma Konusu Suç Bakımından Seçimlik Ceza Öngörülmemiş Bulunması 122
B. Dava Şartlarının Gerçekleşmemesinin Sonuçları 123
III. Yargılama Şartları 124
A. Çeşitleri 124
1. Sanığın Hazır Bulunması 124
a. Kural 124
b. Sanığın Hazır Bulunmasının İstisnaları 125
aa. Sanığın Yokluğu 126
aaa. Sanığın Mahkemeden Uzaklaşması (CMK m.194/2) 128
bbb. Sanık Gelmese de Duruşma Yapılabilen Haller (CMK m.195) 128
ccc. Duruşmadan Bağışık (Vareste) Tutulma (CMK m.196) 128
a1. Genel Olarak 128
a2. Bağışık Tutulma Şartları 129
a3. Çeşitleri 130
aa1. Yargı Çevresi Dışındaki Bir Hastane veya Tutukevine Nakledilmiş Olan Sanık 130
aa2. Yurt Dışında Bulunan Sanık 131
ddd. Sorgu Sırasında Sanığın Mahkeme Salonundan Çıkarılabilmesi (CMK m. 200) 131
eee. Sanığın, Hazır Bulunmasının Duruşmanın Düzenli Olarak Yürütülmesini Tehlikeye Sokacağının Anlaşılması (CMK m.204) 131
bb. Kaçaklık 131
2. Sanığın Akıl Hastası Olmaması 133
3. Bekletici Meselenin Çözümü 134
4. Geçici Yasama Dokunulmazlığının Bulunmaması 135
5. Uzlaştırma Bulunmaması 137
6. Şikayetten Vazgeçilmemesi (CMK m.158/7) 137
B. Yargılama Şartlarının Gerçekleşmemesinin Sonuçları 138
§ 10. CEZA MUHAKEMESİ İŞLEMLERİ, İŞLEMLERİN BİLDİRİLMESİ, CEZA MUHAKEMESİ İŞLEMLERİNDEKİ HUKUKA AYKIRILIKLAR VE HUKUKA AYKIRILIKLARIN GİDERİLMESİ 138
I. Muhakeme İşleminin Tanımı–Kavram 138
II. Muhakeme İşlemlerinin Bildirilmesi 141
A. Tanım 141
B. Çeşitleri 142
C. Bildirimin CMK mı, Yoksa Tebligat Kanunu Hükümlerine Göre mi Yapılacağı Sorunu 145
D. Bildirimin Şüpheli/Sanığa mı Yoksa Müdafie mi Yapılacağı Sorunu 146
III. Ceza Muhakemesi İşlemlerindeki Hukuka Aykırılıklar ve Yaptırımı 148
IV. Ceza Muhakemesi İşlemlerindeki Hukuka Aykırılıkların Giderilmesi 150
§ 11. CEZA MUHAKEMESİ HUKUKUNDA SÜRELER VE ESKİ HALE GETİRME 152
I. Süre Kavramı 152
II. Sürelerin Çeşitleri 152
III. Eski Hale Getirme 154
A. Tanım–Kavram 154
B. Süre ve Eski Hale Getirme Dilekçesinin Verilmesi Gereken Makam, Dilekçe İçeriği 157
C. Eski Hâle Getirme Dilekçesi Üzerine Verilecek Karar ve Kararın Etkisi 158
§ 12. ADLÎ TATİL 158
İkinci Bölüm
CEZA MUHAKEMESİNİN EVRELERİ VE YÜRÜYÜŞÜ
§ 1. SORUŞTURMA EVRESİ (Hazırlık Soruşturması) 159
I. Kavram 159
II. Soruşturmanın Başlaması 160
A. Suç Haberinin Alınması 160
B. Başlangıç Şüphesinin Varlığı 162
C. Soruşturmaya Girişme Mecburiyeti 162
D. Soruşturma Yapılmasına Yer Olmadığı Kararı 163
III. Soruşturma Evresine Katılan Kişiler 164
A. Sulh Ceza Hâkimliği 164
B. Savcı 165
1. Tanım–Kavram 165
2. Savcılık Teşkilatı ve Savcı 167
3. Savcıların Birbirleri ve Diğer Muhakeme Kişileri ile İlişkisi 170
4. Savcının Denetim Yetkisi (CMK m.161) 171
5. Savcılık Makamının Ceza Muhakemesi İçindeki İşlevi 173
a. Araştırma Mecburiyeti İlkesi 174
b. Kamu Davasını Açma Mecburiyeti İlkesi 175
aa. Kavram 175
bb. İlkenin İstisnaları ve Savcının Kamu Davasını Açmada Takdir Yetkisi (Maslahata Uygunluk İlkesi) 176
c. Kamu Davasını Yürütme Mecburiyeti İlkesi 176
6. Farklı Yargı Çevresinde Bulunan Savcılar Arasında Yetki Uyuşmazlığı 177
C. Kolluk 178
1. Terim–Kavram 178
2. Kolluk Teşkilatı 179
3. Adli Kolluğun Önemi 182
4. CMK’da Adli Kolluk 182
a. Genel Olarak 182
b. İşleyiş 183
c. Görev ve Yetkileri (Yön. m.6) 184
d. Ceza Muhakemesi Hukukunda Adli Kolluğun Yeri 185
e. Adli Kolluğun Statüsü 188
aa. Genel Olarak 188
bb. CMK ve Yönetmelik Hükümlerinin Değerlendirilmesi 189
f. Diğer Kolluk Birimlerinin Adlî Kolluk Görevi (CMK m.165) 189
D. Şüpheli 189
1. Kavram, Şüpheli–Sanık Ayrımı 189
2. Şüpheli Hakları 190
a. Suçlamayı Öğrenme Hakkı 191
b. Susma Hakkı 191
c. Muhakemeye Yön Verme Hakkı 192
d. Müdafi Yardımından Yararlanma Hakkı 192
e. Yakınlarına Haber Verebilme Hakkı 192
f. Lekelenmeme Hakkı 193
3. Şüphelinin Ödevleri 194
E. Müdafi–Vekil 195
1. Kavram 195
2. Müdafiin Hukuki Durumu 196
3. Müdafi Yardımından Yararlanma Hakkı 197
a. Genel Olarak 197
b. Müdafi Yardımından Yararlanma Hakkının Kapsamı 198
4. Müdafiin Görevlendirilmesi ve Görevlendirme Usulü 199
a. Görevlendirilmesi 199
b. Görevlendirilmesi Usulü 201
5. Soruşturma Evresinde Müdafiin Yetkileri 202
a. Dosyayı İnceleme ve Örnek Alma Yetkisi 202
b. Şüpheli ile Görüşme ve Yazışma 204
c. Müdafiin Hazır Bulunma Yetkisi 205
6. Müdafiin Ödevleri 205
a. Savunmayı Kurallara Uygun Olarak Yapma Ödevi 206
aa. Müdafi Görevini Yerine Getirmediğinde Yapılacak İşlem 206
bb. Avukatın Görevden Yasaklanması (CMK m.151/3–6) 207
cc. Müdafi Hakkında Disiplin Soruşturması Yapılması 208
b. Maddi Gerçeğin Ortaya Çıkmasına Yardım Etme Ödevi 208
c. Sır Saklama Ödevi 209
7. Müdafiin Sayısı 209
8. Şüpheli veya Sanığın Birden Fazla Olması Hâlinde Savunma 210
F. Suçtan Zarar Gören–Mağdur 210
1. Genel Olarak 210
2. Mağdur Hakları 212
a. Genel Olarak Mağdur Hakları 212
aa. Mağdurun Aydınlanma Hakkı 212
aaa. Soruşturma Başında Bilgilendirilme Hakkı 212
bbb. Muhakemenin Gidişatı Hakkında Bilgi Edinme Hakkı 212
bb. Mağdurun Dosyayı İnceleme Hakkı 212
cc. Mağdurun Avukat Yardımından Yararlanma Hakkı 213
dd. Tanık–Mağdurun Korunması, Mağdurun Özel Hayatına ve Haysiyetine Saygı Duyulmasını İsteme Hakkı 213
b. CMK’da Mağdur ve Şikayetçi Hakları 213
aa. Genel Olarak 213
bb. Soruşturma Evresinde 214
3. Mağdurun Dinlenmesi 215
IV. Soruşturma Evresinin İcrası 216
A. Soruşturma Evresinin Gizliliği (CMK m.157) 216
B. Soruşturma Evresinde Yapılan İşlemlerin Tutanağa Bağlanması (CMK m.169) 217
C. Şüphelinin İfadesinin Alınması (CMK m.147) 217
1. Tanım–Kavram 217
2. Aydınlatma Yükümlülüğü 218
3. İfade ve Sorgunun Usulü 219
4. İfade veya Sorgu Tutanağında Bulunması Gereken Hususlar (CMK m.147/1–i; Yakalama, Gözaltına Alma ve İfade Alma Yönetmeliği m.23/j) 219
5. Hukuka Aykırı İfade Alma ve Sorgu 220
a. Yasak İfade Alma ve Sorgu Yöntemleri 220
b. Hükmün Delil Yasakları Bakımından Değerlendirilmesi 222
6. Yeniden İfade Alma 223
D. Tanık İfadesinin Alınması, Bilirkişiye Başvurulması, Keşif, Yer Gösterme, Teşhis 224
1. Tanık İfadesinin Alınması 224
2. Bilirkişiye Başvurulması (CMK m.63/3) 224
3. Keşif 224
4. Yer Gösterme (CMK m.85) 225
5. Teşhis (PVSK EK m.6) 225
a. Tanım–Kavram 226
b. Koşulları 226
c. İcrası 227
V. Koruma Tedbirlerine Başvurulması 229
A. Terim– Tanım– Kavram 229
1. Terim 229
2. Tanım ve Kavram 230
B. Çeşitleri 232
1. Yakalama–Gözaltı (CMK m.90 vd.) 232
a. Tanım–Kavram 232
b. Amacı 233
c. Yakalama ve Gözaltına Almaya Yetkili Olanlar 233
aa. Herkesin Yakalama Yapabildiği Haller 233
bb. Kolluğun Yakalama Yapabildiği Haller 234
aaa. Yakalama Emrine Dayanan Yakalama (Müzekkereli Yakalama) 234
bbb. Yakalama Emrine Dayanmayan (Müzekkeresiz) Yakalama (CMK m.90/2) 235
d. Yakalama Sonrası Yapılacak İşlem 235
e. Soruşturması ve Kovuşturması Şikayete Bağlı Suçlarda Yakalama 236
f. Yakalananın Hakları 236
aa. Yakalanana Haklarının Bildirilmesi 236
bb. Yakalanan veya Gözaltına Alınanın Durumunun Yakınlarına Bildirilmesi (m.95) 237
cc. Yakalamanın İlgililere Bildirilmesi (m.96) 238
g. Yakalama Koruma Tedbirinin Özellik Gösterdiği Kişiler 238
aa. Çocuklar 238
bb. Diplomasi Dokunulmazlığından Yararlananlar 239
cc. Milletvekilleri 240
h. Yakalamanın Zamanı 240
ı. Tutuklama Kararı Verilemeyen Hallerde Yakalama 241
i. Tutuklama Kararı Üzerine Yakalama 241
j. Kabahatlerde Yakalama 241
k. Gözaltı Kararı 242
aa. Kararı Verecek Makam 242
bb. Gözaltı Kararı Verilebilmesinin Koşulları 244
cc. Gözaltı Süresi 245
dd. Gözaltı Kararı Üzerine Yapılacak İşlemler 246
ee. Yakalama ve Gözaltı İşlemine İtiraz 247
ff. Hâkim Önüne Çıkma (Habeas Corpus) Hakkı (CMK m.91/son; AY m.19/5) 248
gg. Serbest Bırakma 248
l. Yeniden Yakalama Yasağı 248
m. Gözaltı İşlemlerinin Denetimi 249
n. Yakalamada Zor Kullanma Yetkisi 249
o. Yakalama Emri Üzerine Tutuklama (Sevk Tutuklaması) 250
2. Tutuklama 251
a. Tanım–Kavram 251
b. Hukuki Nitelik 251
c. Amacı 252
d. Tutuklamanın Şartları 252
aa. Kuvvetli Suç Şüphesi Bulunmalıdır 252
bb. Ölçülü Olmalıdır 256
cc. Tutuklamaya Şüpheli ve Sanık Hakkında Karar Verilebilir 257
dd. Tutuklamaya Sadece Hâkim Karar Verebilir 257
aaa. Genel Olarak 257
bbb. Tutuklama Kararının İçeriği 257
ccc. Tutuklama Duruşması (Sorgu) 258
e. Verilen Kararların Denetimi (İtiraz) 259
f. Tutuklama Kararının Yüze Karşı Verilmesi Kuralı 261
g. Tutuklama Kararının Yerine Getirilmesi 262
h. Tutuklama Yasağı 263
ı. Özel Tutuklama Halleri 264
aa. Tanığın, Bilirkişinin ve Zilyedin Disiplin Hapsi 264
bb. Duruşma Düzenini Bozanın Hapsi 264
cc. İade Tutuklaması 264
dd. Duruşma Sırasında Suç İşlenmesi Halinde Tutuklama (CMK m. 205) 264
ee. Kabahatler Kanunu m. 40 Çerçevesinde Tutuklama 264
ff. Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu 4/A–9. Maddesi Bağlamında Tutuklama 265
i. Tutuklulukta Geçecek Süre (CMK m.102) 265
aa. Genel Olarak 265
bb. Soruşturma Evresinde Tutukluluk Süresi 268
cc. Hükmen Tutukluluk 269
dd. Çocuklarda Tutukluluk Süresi 270
j. Tutuklama Kararının Geri Alınması ve Hükümsüz Kalması (CMK m.103) 270
k. Tutuklunun Salıverilme İstemi (CMK m.104) 271
l. Salıverilenin Yükümlülükleri (CMK m.106) 271
m. Tutuklunun Hakları (CMK m.107) 272
n. Tutukluluğun Gözden Geçirilmesi (CMK m.108) 273
o. Ülkemizde Tutuklu Sayısı 275
3. Adli Kontrol 275
a. Genel Olarak 275
b. Tanım ve Hukuki Nitelik 276
c. Amacı 276
d. Uygulama Koşulları 277
e. Hakkında Adli Kontrol Kararı Verilen Şüphelinin Tabi Tutulacağı Yükümlülükler 280
aa. Genel Olarak 280
bb. Yükümlülükler 281
f. Adli Kontrol Tedbirlerinin Yerine Getirilmesi (DSHYön. m.57) 285
g. Çocuklar Hakkında Uygulanabilecek Yükümlülükler 287
h. Yükümlülüğün Süresi ve Sürenin Ceza Mahkumiyetinden İndirilebilip İndirilemeyeceği Sorunu 287
ı. Şüphelinin Yokluğunda Adli Kontrol Kararı Verilebilir mi? 288
i. Karar Verecek Makam 288
j. Kararın İçeriği 289
k. Adli Kontrol Kararının İncelenmesi 289
l. Adli Kontrol Altıda Geçecek Süre 289
m. Kanun Yolu 290
n. Tedbirlere (Yükümlülüklere) Uymama (CMK m.112) 290
aa. Genel Olarak 290
bb. Yükümlülüklere Uyulup Uyulmadığının Denetlenmesi 291
o. Adli Kontrol Kararının Kaldırılması 291
ö. Güvence (CMK m.113) 291
aa. Kapsamı 291
bb. Önceden Ödetme (CMK m.114) 292
cc. Güvencenin Geri Verilmesi (CMK m.115) 293
p. Kanun yolu 293
4. Zorla Getirme 293
a. Tanım–Hukuki Nitelik 293
b. Çeşitleri 294
c. Koşulları 294
d. Kararda Bulunması Gerekenler 295
e. İcrası 295
f. Yerine Getirilememesi Hali 295
g. Kanun Yolu 296
5. Arama 296
a. Tanım–Kavram 296
b. Aramanın Amaçları 298
aa. Yakalama 298
bb. Delil Elde Etme ve Elkoyma 298
aaa. Delil Elde Etme 298
bbb. Elkoyma 299
c. Arama–Tarama ve Kontrol Noktaları 299
d. Aramanın Çeşitleri 300
aa. Genel Olarak 300
bb. Önleme Araması 300
cc. Adli Arama 302
aaa. Arama Koruma Tedbiri Bakımından Şüphe 302
bbb. Aramaya Maruz Kalanlar 303
a1. Şüpheli 303
a2. Sanık 304
a3. Diğer Kişiler 305
a4. Aramanın Özellik Gösterdiği Kişiler 306
ccc. Aramanın Yapılacağı Yer 308
a1. Konut, İşyeri ve Diğer Yerler 308
aa1. Konut 308
aa2. İşyeri 310
aa3. Diğer Yerler 310
a2. Avukat Bürolarında Arama 311
a3. Üst ve Eşyada Yapılan Arama 313
a4. Askeri Mahallerde Yapılan Arama 315
ddd. Aramanın Zamanı 315
a1. Aramanın Gündüz Yapılması Kuralı 315
a2. Aramanın Gündüz Yapılması Kuralının İstisnaları 317
aa1. Suçüstü Hali 317
aa2. Gecikmesinde Sakınca Bulunan Haller 317
aa3. Yakalanmış veya Gözaltına Alınmış Olup da Firar Eden Kişi veya Tutuklu veya Hükümlünün Tekrar Yakalanması 318
eee. Arama Kararı 318
a1. Kural: Arama Kararı Vermek Yetkisi Hâkime Aittir 318
a2. İstisna: Gecikmesinde Sakınca Bulunan Hal 322
a3. Karar Alınmadan Yapılacak Arama 325
aa1. Yönetmelik Madde 8’de Sayılan Haller 325
aa2. Yönetmelik m.30/1 329
aa3. Olay Yeri İnceleme (Yön. m.9) 330
fff. Aramanın İcrası 330
a1. Savcı Tarafından Yapılan Arama 330
a2. Kolluk Tarafından Yapılan Arama 330
aa1. Genel Olarak 330
aa2. Arama Tanıkları: Aramada Komşu veya İhtiyar Heyetinden Birisinin Bulunması 331
aa3. Aramada Hazır Bulunabilecekler 333
ggg. Aramada Avukat Yardımından Yararlanabilme 336
hhh. Arama Öncesi Aramaya Maruz Kalacak Kişiye Bilgi Verilmesi 337
ııı. Arama Sonunda Verilecek Belge 338
jjj. Aramada Ele Geçen Eşya Hakkında Yapılacak İşlem 338
kkk. Adli Arama Tutanağı 339
lll. Belge veya Kâğıtları İnceleme Yetkisi 339
mmm. Tesadüfen Elde Edilen Deliller: Aramada, Yapılan Soruşturmayla İlgisi Olmayan Eşyanın Bulunması 341
nnn. Delil Yasakları 344
ooo. Denetimi 346
a1. İdari Denetim 346
a2. Yargısal Denetim 346
ppp. Aramadan Kaynaklanan Zararların Tazmini Sorunu 347
rrr. Haksız Arama Suçu 348
6. Elkoyma 348
a. Genel Olarak 348
b. Kavram 349
c. Çeşitleri 349
aa. Basit Elkoyma 349
aaa. Kapsamı 349
bbb. Elkoyma Yasağı 350
a1. Elkonulamayacak Mektuplar, Belgeler (CMK m.126) 350
a2. İçeriği Devlet Sırrı Niteliğindeki Belgeler (CMK m.125) 351
ccc. Koşulları 352
a1. Suç Bakımından 352
a2. Şüphe Bakımından 352
a3. Kişi Bakımından 353
a4. Kararı Verecek Merci ve Kararın İçeriği 353
ddd. Tedbirin Uygulanması 354
a1. Genel Olarak 354
a2. İstenen Eşyayı Vermeyenler Hakkında Yapılacak İşlem 354
a3. Elkoymanın Mağdura Bildirilmesi 355
a4. Elkonulan Eşyanın Muhafazası veya Elden Çıkarılması 355
eee. Denetimi 357
fff. Sona Ermesi 357
a1. İade 357
a2. Müsadere 358
ggg. Elkoymadan Kaynaklanan Zararların Tazmini 359
a1. Genel Olarak 359
a2. Tazminat Talebinin Koşulları 359
bb. Taşınmazlara, Hak ve Alacaklara Elkoyma (Genişletilmiş Elkoyma) 360
aaa. Benzer Kavramlarla Mukayese 360
a1. Eşya Müsaderesi–Kazanç Müsaderesi 360
a2. İhtiyati Tedbir–İhtiyati Haciz 361
bbb. Amaç ve Kapsam 361
a1. Amaç 361
a2. Kapsam 362
ccc. Uygulama Koşulları 363
a1. Suç Bakımından 363
a2. Şüphe Bakımından 363
a3. Kişi Bakımından 364
ddd. Kararı Verecek Merci 364
fff. Tedbirin Uygulanması 365
eee. Denetim 365
hhh. Uygulamadan Kaynaklanabilecek Zararların Tazmini Sorunu 366
cc. Postada Elkoyma (CMK m.129) 366
aaa. Kavram 366
bbb. Benzer Kavramlarla Mukayese 366
ccc. Amaç ve Kapsam 366
a1. Amaç 366
a2. Kapsam 366
ddd. Uygulama Koşulları 367
a1. Suç Bakımından 367
a2. Şüphe Bakımından 367
a3. Kararı Verecek Merci 367
eee. Tedbirin Uygulanması 367
dd. Şirket Yönetimi İçin Kayyım Tayini (CMK m.133) 368
aaa. Kavram 368
bbb. Benzer Kavramlarla Mukayese 369
ccc. Hukuki Nitelik 369
ddd. Amaç 369
eee. Uygulama Koşulları 370
a1. Suç Bakımından 370
a2. Şüphe Bakımından 371
a3. Kararı Verecek Merci ve Denetimi 374
fff. Tedbirin Uygulanması 374
ggg. Tedbirin Sona Ermesi 375
7. Bilgisayarlarda, Bilgisayar Programlarında ve Kütüklerinde Arama, Kopyalama ve Elkoyma 375
a. Terim–Kavram 375
b. Benzer Kavramlarla Mukayese 376
aa. İletişimin Tespiti, Dinlenmesi ve Kayda Alınması 376
bb. Kayıt ve Verilerin İncelenmesi 377
cc. Arama 377
dd. Elkoyma 378
ee. Postada Elkoyma 378
c. Tedbirin Temel Hak ve Özgürlükler Açısından Değerlendirilmesi 378
d. Amaç ve Kapsam 378
aa. Amaç 378
bb. Kapsam 379
e. Uygulama Koşulları 379
aa. Suç Bakımından 379
bb. Şüphe Bakımından 380
cc. Kişi Bakımından 380
f. Kararı Verecek Merci 380
g. Oranlılık İlkesi 381
h. Tedbirin Uygulanması 381
i. Denetim 384
j. Hukuka Aykırı Arama, Elkoyma ve Kopyalamadan Kaynaklanabilecek Zararların Tazmini Sorunu 384
8. İletişimin Dinlenmesi, Kayda Alınması ve Sinyal Bilgilerinin Değerlendirilmesi 384
a. Terim 384
b. Amaç 385
c. Kapsamı 385
d. Koşulları 387
aa. Suç Bakımından 387
bb. Şüphe Bakımından 390
aaa. Genel Olarak 390
bbb. Başka Suretle Delil Elde Edilmesi İmkanının Bulunmaması (İkincillik–Son Çere Olma) 391
cc. Kişi Bakımından 391
aaa. Kural 391
bbb. Kayda Alma Yasağı 392
a1. Tanıklıktan Çekinebilecek Kişiler 392
a2. Müdafiin Bürosu ve Yerleşim Yeri 393
dd. Kararı Verecek Olan Makam, Kararın İçeriği ve Karara İtiraz 394
ee. Tedbirin Süresi 396
e. Tedbirin Uygulanması 396
f. Tedbirin Sona Ermesi 397
g. Elde Edilen Verilerin Akıbeti 398
h. İlgiliye Haber Verme 399
ı. Hukuka Aykırı Dinleme ve Kayıt 399
i. Delil Yasakları 400
j. Tesadüfen Elde Edilen Deliller 400
k. Hukuka Uygun Tespit ve/veya Dinleme Tutanaklarının Delil Değeri (Mahkumiyet İçin Tek Başına Yeterli Olup Olmayacağı Sorunu) 404
9. Mobil Telefonun Yerinin Tespiti 404
a. Genel Olarak 404
b. Koşulları 405
aa. Suç Bakımından 405
bb. Şüphe Bakımından 405
cc. Kişi Bakımından 406
dd. Kararı Verecek Olan Makam ve Kararın İçeriği 406
ee. Tedbirin Süresi 406
c. Tedbirin Uygulanması 406
10. İletişimin Tespiti 406
a. Genel Olarak 406
b. Koşulları 407
aa. Suç Bakımından 407
bb. Şüphe Bakımından 407
cc. Kişi Bakımından 407
dd. Kararı Verecek Olan Makam ve Kararın İçeriği 408
ee. Tedbirin Süresi 408
11. Gizli Soruşturmacı Görevlendirilmesi 408
a. Kavram–Tanım 408
b. Benzer Kavramlarla Karşılaştırılması 411
aa. Bilgi Veren 411
<>